среда, 5. фебруар 2014.

Tartufi

Njegovo veličanstvo Tartuf!
Oni su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu.
Pored izuzetnog ukusa, čuveni su po svojim lekovitim svojstvima.
Od davnina je poznato da deluju na potenciju i vitalnost celog organizma. Najbolja je – ‘Hrana za mozak’.
Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju sive ćelije. Na taj način poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja,
koncentracije i mentalne izdržljivosti.
Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna mesnata tela,
obično nepravilno okruglog oblika. Na površini tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa.
Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem. Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Svinje ih takodje pronalaze ali i pojedu.
Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 10 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.
Krupniji komadi se prodaju na aukcijama i najskuplji su prodati za nekoliko stotina hiljada evra.
Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti.
Meso crnog tartufa je kvalitetno, aromatično, ugodnog mirisa, prijatnog ukusa i podseća na najkvalitetnije vrste sireva, a miris pomalo na beli luk sa blagim osećajem na parfem. Jede se presan, termički obrađen, a najčešće kao začin (renda se).
Za tartufe se kaže da su najjači prirodni afrodizijak!
Institut za pečurke preporučuje svoje proizvode sa tartufima- Memory 10 i rakiju sa tartufima i kordicepsom

Нема коментара: