четвртак, 27. фебруар 2014.

Borovnice štite od zaboravnosti i čuvaju vid

Borovnice, mogu usporiti gubitak pamcenja povezan sa starenjem. Borovnica je višegodišnji žbun poreklom iz Severne Amerike , gde se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju .
Sveži i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje , a ponekad mogu biti i tamnije , gotovo crne . Borovnice su prava superhrana : pune su nutrijenata te donose brojne koristi za zdravlje , a istovremeno su siromašne kalorijama . Borovnice sadrže raznolik spektar hranljivih materija , a najbogatije su manganom , vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima . Bogate su kalijumom i , kalcijumom i fosforom , a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata . Borovnice poseduju značajne količine pektina , koji snižava holesterol , i antocijana - jednog od najjačih antioksidanata . On daje plavu , ljubičastu i crvenu boju voću i povrću , a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka . Plodovi nisu jedini deo borovnice koristan za zdravlje . Naime , i listovi borovnice imaju brojna lekovita svojstva priznata u narodnoj medicini . Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proliva , upala usne duplje i ždrela , te šećerne bolesti . Takođe , čaj može pospešiti rast kose , ako ga se redovno utrljava u kožu temena .

Kao i ostalo bobičasto voće , borovnice imaju niski glikemijski indeks .
Nedavna istraživanja pokazala su da dobro utiču na regulaciju šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.
Redovno konzumiranje borovnica povoljno utiče i na krvni pritisak muškaraca i žena , bez obzira na uzrast .
U istraživanjima , pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom borovnice su značajno smanjile sistolni i dijastolni krvni pritisak .

Štite očnu mrežnjaču
Mrežnjača oka trpi velik rizik od oksidativnog oštećenja , no borovnice pomažu i na tom planu .
Antocijanini u borovnicama štite mrežnjaču oka od oksidativnog stresa i negativnog uticaja sunčevog zračenja .
Studije potvrđuju ulogu antocijanina u lečenju slabog vida i smanjenog vidnog polja .
Antocijanini deluju na kapilare u mrežnjači tako što im pojačavaju funkciju , a ujedno sprečavaju degeneraciju žute pege .

Čuvaju mladost mozga
Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti .
Istraživanje je uključilo starije osobe prosečne starosti od 76 godina . Dvanaest nedelja konzumiranja borovnica bilo je dovoljno za poboljšanje rezultata na testovima kognitivnih funkcija .
Autori istraživanja uvereni su da borovnice nisu korisne samo za poboljšanje memorije .
One odgađaju početak drugih kognitivnih problema povezanih sa starenjem te bi mogle biti od velikog značenja kod Alchajmerove bolesti .

Dobrobiti borovnica :
snižavaju nivo holesterola
pomažu kod dijabetesa tipa 2
smanjuju visoki krvni pritisak
poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
sprečavaju infekcije urinarnog traka
smiruju menstrualne tegobe
poboljšavaju rast kose
štite zdravlje oka

Нема коментара: