петак, 7. март 2014.

Nar može sprečiti metastazu raka dojke?

Nar, kao i sok od ovog voća poznati su kao aktivni borci protiv nekoliko vrsta raka, međutim, novo istraživanje sprovedeno u Kaliforniji ukazuje da može direktno zadržati pojedine procese koji izazivaju metastazu raka dojke.
Za sok od nara protiv raka dojkeRezultati su toliko ohrabrujući, da su naučnici sa University of California Riverside izjavili kako je sok od nara potencijalno veoma efikasan metod za prevenciju raka generalno.



Za sok od nara je još ranije ustanovljeno kako je odličan borac protiv raka pluća, kože, debelog creva i prostate; a sada je otkriveno da potiskuje pro-inflamatorne citokine koji su zaslužni za upalne procese u organizmu. Vršena su istraživanja u okviru kojih su primenjivane dve različite koncentracije soka od nara na određene ćelije raka, a koje su pokazale da je 1% koncentracije soka potpuno zaustavio rast ćelija raka, dok je 5% koncentracije soka zaustavio i ubio značajne delove ćelija raka.

Pored toga, uočeno je da čak i 1% koncentracije stimuliše ekspresiju gena koji potiskuje proces metastaze.

U ovom istraživanju, žene su (prosečne težine 75kg) pile tri šolje nara dnevno, što je u uobičajenim uslovima možda malo i previše. Ipak, istraživanja su pokazala da i jedna šolja soka od nara ili konzumiranje u vidu suplemenata smanjuje rizik i pruža određeni nivo zaštite od raka, pa i raka dojke.

Veliki potencijal nara leži u činjenici da ima visoku koncentraciju antioksidanata, koji su povezani sa prevencijom raka u više različitih istraživačkih studija.

Нема коментара: