петак, 7. март 2014.

Grickanje noktiju je opasan problem

Psiholozi savetuju osobama s ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je uzrok trenutni stres, primenite tehnike opuštanja.
Kada je grickanje noktiju kod dece u pitanju očekuje se da će se vremenom osloboditi ove navike.
Međutim, odraslima je to teško, a nemačko istraživanje je pokazalo da 15 posto ima ovu naviku. Stručnjaci smatraju da je u pitanju ozbiljan psihološki problem, koji može se rešiti uz pomoć lekara.



Prema statistici, gotovo polovina dece i mladih od deset i 18 godina povremeno gricka nokte, to svakodnevno radi trećina dece i 45 posto tinejdžera, a većina osoba do 30. godine prestaje. Međutim, nokti često ostaju deformisani. Psiholozi savetuju osobama s ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je uzrok trenutni stres, primenite tehnike opuštanja, više spavajte, vežbajte … Ako, dok grickate nokte i zanoktice, osećate teskobu i napetost, vaš problem je složeniji, ali je u svakom slučaju važno učiniti sve da biste se oslobodili napetosti.

Pronađite podršku među najbližima, zamolite drage ljude da vas opomenu kada nesvesno počnete sa grickanjem. Koristite sredstva za jačanje noktiju, kao i losione, lakove i specijalne masti gorkog ukusa i jakog mirisa. Postoje sredstva koja omogućuju da se nokti i koža oko zanoktica brže oporavi, pa ih redovno koristite.

Ženske osobe problem rešavaju lakom u omiljenoj boji, nakon mazanja ne žele da kvare izgled nokta. Kada ste nervozni, tužni ili imate problem, angažiujte ruke da bi bile dalje od usta. Možete nabaviti malu lopticu i stežete je, što će pomoći da se oslobodite napetosti.

Нема коментара: