среда, 5. фебруар 2014.

Brokoli – prirodna zaštita od artritisa

 Nova studija Univerziteta Ist Anglija u Velikoj Britaniji pokazala je da brokoli može da spreči, odnosno znatno uspori najčešći oblik artritisa, Istraživači su otkrili da sulforafan, jedinjenje koje se nalazi u brokoliju, deluje protiv uništavanja hrskavice u zglobovima, samim tim i protiv degenerativne bolesti ruku, nogu, kolena i kičme.- Rezultati ovog istraživanja su veoma obećavajući.
Pokazali se da na tri laboratorijska modela pretpostavke važe. Istraživanje je rađeno na miševima, sada želimo da dokažemo da deluje i na ljude – rekao je Ian Klark, profesor biologije na Univerzitetu Ist Anglija.
Ukoliko se ispostavi da je istraživanje relevantno i za ljude, biće to značajno za pronalaženje što adekvatnije zaštite ljudskih zglobova.Više od 8, 5 milona ljudi u Velikoj Britaniji ima osteoartritis, godišnje se u Engleskoj i Veslu izvrši 140 hiljada operacija zamene kukova. Ova bolest najčešće pogađa ljude preko 50 godina, žene su podložnije od muškaraca. Trenutno ne postoji lek.Starenje i gojaznost ubrzavaju razvoj bolesti, a naučnici predviđaju da će do 2035. broj obolelih naglo skočiti.Alen Silmen, medicinski direktor istraživanja, istakao je da ova zanimljiva studija sugeriše da povrće, preciznije brokoli moglo da bude od koristi za zdravlje osoba obolelih od osteoartritisa. Do sada nijedno istraživanje nije pokazalo da hrana igra bilo kakvu ulogu u sprečavanju razvoja osteoartritosa, ako ovi nalazi mogu da se primene na ljude, to će biti veliki proboj- istakao je on.Do sada je dokazano da vežbanje i vođenje računa o telesnoj težini preventivno utiče na zdravlje ljudi. Ovo istraživanje je ishrani dalo poseban značaj.Brokoli je bogato dijetalnim vlaknima, mineralima, antioksidantima, vitaminima A i C. Prethodna istraživanja su utvrdila da sulforafan ima antikacerogena i antiiflamatorna dejstva.

Нема коментара: