Zimske salate
Posle teških i obilnih obroka koji prate sezonu praznika i krsnih slava, pravo je vreme za laganije zalogaje. Osvežite se uz šarenu, aromatičnu, gurmansku ili vitaminsku salatu.
Šarena
Za 4 osobe: 2 šolje rendanog mladog (zelenog) kupusa, 2 šolje rendanog crvenog kupusa, šolja rukole, 2 zelene jabuke, šolja brokolija, veća pomorandža, šolja sušenih brusnica, pola šolje oljuštenih i na listiće isečenih badema. Za preliv: 6 kašika maslinovog ulja, 3,4 kašike vinskog sirćeta, 2 kašičice struganog svežeg đumbira, 2 čena belog luka, kašika ljutog senfa, kašičica meda, so i biber.
Pomešajte dve vrste kupusa, dodajte očišćenu rukolu, oljuštene i izrendane jabuke, brokoli presečen na četiri dela, oljuštenu pomorandžu isečenu na kockice, iseckane brusnice, i listiće badema. Posebno pomešajte maslinovo ulje, vinsko sirće, đumbir, izgnječeni beli luk, senf, med, so i biber, snažno umutite, sipajte preko salate i promešajte. Do serviranja, salatu čuvajte u frižideru.
Aromatična
Za 4 osobe: 2 sirove cvekle srednje veličine, 2 veće kruške, 200 g oraha, limun, 1,2 kašike ulja, so i po mogućstvu šaka klica od žita.
Cveklu oljuštite, iseckajte na tanke tračice, dodajte oljuštene, očišćene i na kolutiće isečene kruške i seckane orahe. Posebno pomešajte ulje i limunov sok, po želji posolite, snažno umutite, prelijte salatu i promešajte. Odozgo rasporedite klice od žita i servirajte.
Gurmanska
Za 6 osoba: 4 salate (endivije), veća cvekla, 15 tankih šnita mesnate slanine, 50 g oraha u zrnu, kašika sirćeta, kašičica meda, 2 kašike susamovog ulja, kašika maslinovog ulja, so i biber.
Slaninu isecite na uske trake i ispržite u vrelom tiganju bez masnoće da bude hrskava, pa je stavite na upijajući papir da se ohladi. Salatu iseckajte na tračice, dodajte rendanu svežu cveklu, ohlađenu slaninu i seckane orahe. Posebno pomešajte sirće, med, susamovo i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite, snažno umutite, prelijte preko salate i promešajte.
Vitaminska
Za 4 osobe: 250 g smrznutog kukuruza, 1 veći krastavac, 2 manje glavice luka, 4 krompira, 1 velika zelena paprika, 2 velike šargarepe, 3 paradajza, čen belog luka, 2 kašike limunovog soka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i pola veze peršuna.
Kukuruz blanširajte minut do dva u ključaloj slanoj vodi, ocedite, sasvim ohladite i preručite u veću posudu za salatu. U vodi u kojoj ste blanširali kukuruz, skuvajte krompir u ljusci da omekša, ocedite, oljuštite i isecite na kolutove, pa pomešajte sa ohlađenim kukuruzom. Dodajte rendanu šargarepu, papriku, krastavac i paradajz isečen na kockice, sve promešajte. Posebno pomešajte ulje, limunov sok, so i biber, dodajte zgnječen čen belog luka, snažno umutite, prelijte preko salate i promešajte. Pospite seckanim peršunom i do serviranja čuvajte u frižideru.
Posle teških i obilnih obroka koji prate sezonu praznika i krsnih slava, pravo je vreme za laganije zalogaje. Osvežite se uz šarenu, aromatičnu, gurmansku ili vitaminsku salatu.
Šarena
Za 4 osobe: 2 šolje rendanog mladog (zelenog) kupusa, 2 šolje rendanog crvenog kupusa, šolja rukole, 2 zelene jabuke, šolja brokolija, veća pomorandža, šolja sušenih brusnica, pola šolje oljuštenih i na listiće isečenih badema. Za preliv: 6 kašika maslinovog ulja, 3,4 kašike vinskog sirćeta, 2 kašičice struganog svežeg đumbira, 2 čena belog luka, kašika ljutog senfa, kašičica meda, so i biber.
Pomešajte dve vrste kupusa, dodajte očišćenu rukolu, oljuštene i izrendane jabuke, brokoli presečen na četiri dela, oljuštenu pomorandžu isečenu na kockice, iseckane brusnice, i listiće badema. Posebno pomešajte maslinovo ulje, vinsko sirće, đumbir, izgnječeni beli luk, senf, med, so i biber, snažno umutite, sipajte preko salate i promešajte. Do serviranja, salatu čuvajte u frižideru.
Aromatična
Za 4 osobe: 2 sirove cvekle srednje veličine, 2 veće kruške, 200 g oraha, limun, 1,2 kašike ulja, so i po mogućstvu šaka klica od žita.
Cveklu oljuštite, iseckajte na tanke tračice, dodajte oljuštene, očišćene i na kolutiće isečene kruške i seckane orahe. Posebno pomešajte ulje i limunov sok, po želji posolite, snažno umutite, prelijte salatu i promešajte. Odozgo rasporedite klice od žita i servirajte.
Gurmanska
Za 6 osoba: 4 salate (endivije), veća cvekla, 15 tankih šnita mesnate slanine, 50 g oraha u zrnu, kašika sirćeta, kašičica meda, 2 kašike susamovog ulja, kašika maslinovog ulja, so i biber.
Slaninu isecite na uske trake i ispržite u vrelom tiganju bez masnoće da bude hrskava, pa je stavite na upijajući papir da se ohladi. Salatu iseckajte na tračice, dodajte rendanu svežu cveklu, ohlađenu slaninu i seckane orahe. Posebno pomešajte sirće, med, susamovo i maslinovo ulje. Posolite, pobiberite, snažno umutite, prelijte preko salate i promešajte.
Vitaminska
Za 4 osobe: 250 g smrznutog kukuruza, 1 veći krastavac, 2 manje glavice luka, 4 krompira, 1 velika zelena paprika, 2 velike šargarepe, 3 paradajza, čen belog luka, 2 kašike limunovog soka, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber i pola veze peršuna.
Kukuruz blanširajte minut do dva u ključaloj slanoj vodi, ocedite, sasvim ohladite i preručite u veću posudu za salatu. U vodi u kojoj ste blanširali kukuruz, skuvajte krompir u ljusci da omekša, ocedite, oljuštite i isecite na kolutove, pa pomešajte sa ohlađenim kukuruzom. Dodajte rendanu šargarepu, papriku, krastavac i paradajz isečen na kockice, sve promešajte. Posebno pomešajte ulje, limunov sok, so i biber, dodajte zgnječen čen belog luka, snažno umutite, prelijte preko salate i promešajte. Pospite seckanim peršunom i do serviranja čuvajte u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар