среда, 5. фебруар 2014.

VITAMINI I MINERALI IZ HRANE

VITAMINI I MINERALI IZ HRANE


Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala.
Vitamin B2, riboflavin, jedan je od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma šećera, masti i ugljenih hidrata.
Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože.


Vitamin C (askorbinska kiselina) se preporučuje u prevenciji i terapiji skorbuta, kod upale i krvarenja desni. Kod stanja sa povećanom telesnom temperaturom, hroničnih bolesti, infekcija, upale pluća, tuberkuloze, difterije, sinuzitisa povećavaju se potrebe za vitaminom C
Gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krvi. Anemija ili malokrvnost je nedostatak hemoglobina ili eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Smatra se da veliki procenat žena u reproduktivnom periodu ima anemiju.
Sumpor blagotvorno deluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno deluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa. Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti

Нема коментара: